Eventyrlig-oppussing-leverand-r.webp

Gulvvarme kan fungere fint sammen med både parkett, tregulv og laminat. Forutsetningen er bare at temperaturen ikke blir for høy, og at varmen fordeles jevnt under hele gulvet.

Gulvvarme er lunt for beina, og  gir en god og mer kostnadseffektiv varme i huset enn annen tradisjonell oppvarming. Du kan senke den totale romtemperaturen med 2-4 grader, og allikevel oppleve den samme komforten og varmen. Dette er grunnen til at stadig flere velger gulvvarme under parkett, tregulv og laminat. Forutsetningen for et godt resultat er at overflatetemperaturen på gulvet ikke overstiger 27 grader, at gulvvarmen fordeles jevnt, og at fuktsperre legges under parkettunderlaget.

Hvordan Kan Gulvvarme skade Gulvet?

Temperaturen på gulvets overflate må aldri overstige 27 grader. Dette gjelder ikke bare for parkett, tregulv og laminat, men også for gulvbelegg og vegg-til-vegg tepper. Når du skal møblere rommet, så husk på at makstemperaturen på 27 grader også gjelder under gulvtepper og møbler. Jeg anbefaler derfor ikke tykke gulvtepper eller møbler med tett bunn, spesielt på parkett, tregulv og laminat! Dette vil stenge gulvvarmen inne og føre til høy lokal temperatur på gulvet, mens oppvarmingen ellers i huset blir dårlig. Dette kan igjen føre til at gulvvarmen pøser på enda mer varme i gulvet, som da kan gi skader.

Ved temperatur over 27 grader vil i mange tilfeller parketten eller tregulvet ikke holde seg innenfor akseptable toleranser for sprekker, konkavitet og stavslipp.

Hvilken Type Gulvvarme?

I dag har vi vannbåren og elektrisk gulvvarme. Begge typene fungerer fint sammen med parkett, tregulv, laminat, gulvbelegg og vegg-til-vegg tepper. Husk at det ikke er typen gulvvarme som er avgjørende, men den stabile temperaturen i gulvet. Hør med installatør om han kan legge inn makstemperaturbegrensning i undergulvet sammen med gulvføler.

Undergulvets oppbygning:

2mm PU-bestandig fuktsperre skal alltid monteres før du velger underlagsfoam eller papp under parkett, tregulv eller laminat. Dette gjelder uansett gammelt eller nytt undergulv, uavhengig om det er trebjelkelag eller betonggulv. Ved montering av parkett over gulvvarme uten fuktsperre, vil varmen trekke til seg større mengder fukt fra undergulvet. Fukten vil igjen trekke gjennom parketten eller tregulvet og føre til at gulvet blir konvekst eller konkavt. Ved store mengder fukt, vil resultatet blir så ille at parketten eller tregulvet må byttes ut. Gulvkonstruksjoner hvor det er lagt vannbåren varme med sløyfer i spaltegulv av tre, anbefaler vi sterkt å legge gipsplater over før underlag m/ fuktsprerre og parkett.  Dette vil fordele varmen bedre, samtidig som underlaget til parkettgulvet blir vesentlig bedre..

Bevegelse Og Luftfuktighet:

Spesielt i forbindelse med gulvvarme er det viktig med god klaring inn mot vegg (bevegelsesfuge), 10-15mm er å anbefale! Det er også viktig ved store gulvarealer å legge inn en dilasjonsfuge som tildekkes med T-list eller lignende. Legg aldri parketten sammenhengende gjennom ulike rom, del også her opp med T-list. Tunge ovner, kjøkken o.l. skal stå direkte på undergulvet. Prinsippet er fri bevegelse uten hinder for parketten, heltregulvet eller laminaten.

En må uansett være klar over at det er et tremateriale vi snakker om. Det er normalt at tregulv kan få sprekker på vinteren, mens når sommeren kommer trekker sprekken seg sammen igjen. Januar og februar er ofte de månedene der luftfuktigheten er langt under sperregrensen for tregulv og parkett på RF 30% . Kjøp måler til å ha på veggen, og tilfør derfor i disse månedene fuktighet med luftfukter.

En må uansett være klar over at det er et tremateriale vi snakker om. Det er normalt at tregulv kan få sprekker på vinteren, mens når sommeren kommer trekker sprekken seg sammen igjen. Januar og februar er ofte de månedene der luftfuktigheten er langt under sperregrensen for tregulv og parkett på RF 30% . Kjøp måler til å ha på veggen, og tilfør derfor i disse månedene fuktighet med luftfukter.

Lønn og bøk er tresorter som beveger seg mer enn andre. Gulvvarme under disse treslagene blir derfor på egen risiko.

Les mer om de mest trendy og populære gulvene

Se mer tips og råd på GULVDEAL TV

Sjekk også ut hvordan vi forandret leiligheten til kjendis stylist, Storm Pedersen, på 6 timer:

GULVDEAL TV finner du den viktigste informasjonen på hvordan du vedlikeholder parkett og laminat