Legge Parkett?

Parkett er Norges mest brukte form for gulv. Det har vel å gjøre med vår gode økonomi, kvalitetsbevisthet og følelsen av å ha ekte vare i boligen? Fram til noen år siden, var det stort sett den tradisjonelle trestavsparketten i eik som ble lagt. I dag finnes det et hav av kvaliteter og design å velge mellom. Vi selger mer enn noen gang enstavsparketter som er fargepigmenterte, har børstet overflate, har fasede kanter osv. Jeg har inntrykk av at folk i stadig større grad ønsker et parkettgulv som setter et spesielt preg på boligen.

Du bør alltid se etter en parkett som er produsert FOR norske forhold og som er godkjent for gulvvarme. Disse parkettene tåler i større grad temperaturforskjellene og luftfuktighetssvingningene vi har i Norge. Det har lite å si hvor parketten er produsert. En europeiskprodusert parkett kan være av langt dårligere kvalitet enn en parkett som er produsert i Kina. Mesteparten av parketten på det norske markedet kommer fra Polen, Estland eller Kina. Før parketten sendes til Norge, blir parketten testet for blant annet fuktinnhold. Er fuktinnholdet høyere enn 8%, blir parketten stoppet for eksport til Norge, og heller solgt til land som ikke er avhengig av så lavt fuktinnhold som f.eks England og Nederland All parketten til Gulvdeal er garantert av beste kvalitet, og har gjennomgått omfattende tester enten parketten er produsert i Sverige, Polen eller Kina. Slik blir du fornøyd, og vi unngår reklamasjoner! Se våre kvaliteter og priser på parkett.

Parkett trender


Trendene på parkett er uten tvil  1-stavs/ plank parkettgulv i lyse hvit/grå nyanser. Gulvene skal være børstet med en mattlakkert overflate, for et langt mer eksklusivt og naturtro preg. Nordic Flooring parkett er våre desidert mest populære gulv med sine rene og unike fargetoner hvor overflaten igjen er børstet og supermatt. Nordmenn er i større grad villige til å legge dyrere og mer eksklusiv parkett enn tidligere. Kantene på parketten skal være svakt faset, slik at stavene blir mer tydeligere og bordene mer fremtredende.. Hvitpigmentert parkett skaper en lysere og triveligere tilværelse, og kan benyttes inntil både lyse og mørke farger.

Slik monterer du parkett (generelt)


 
Parkett kan legges på alle harde og stabile underlag. Sjekk med en rettholdt at underlaget er plant og jevnt. Om det er betonggulv eller gulv med varme, skal det brukes fuktsperre. Gulvvarme som vannbåren varme i spaltegulv eller i spongulv med spor, skal alltid også ha fuktsperre. Vi anbefaler også tynne gipsplater over spaltegulvet for at varmen skal fordeles jevnere og at underlaget for parketten blir bedre.
Et parkettgulv skal legges flytende, d.v.s. at det skal være minimum 10mm avstand inn til vegg. Bruk avstands kiler. Om veggen det er mest hensiktsmessig å begynne monteringen mot er rett, kan du begynne å legge parketten rett mot veggen. Om veggen er skjev, kan du dra en krittsnor på gulvet, skru ned noen lekter i gulvet og starte monteringen mot lektene. 

Etter du har lagt ca. 1 meter ut i rommet, kan du skru opp lektene og skli parketten inn mot veggen. Husk nå avstands kiler.
Du skal alltid legge med fjær ut (den som stikker ut). Nota skal inn mot veggen. Bruk en 60cm bred slagkloss og slå PÅ fjæra. Når slagklossen er så bred, fordeler du krafta og skader derfor ikke fjæra. Det skal være minimum 30cm forskyvning mellom kortsideskjøtene. Parkett er et levende materiale som reagerer på svingninger i temperatur og luftfuktighet. Se pakningsvedlegget på parketten. Parketten kan begynne å sprekke opp om du ikke følger verdiene. Det er ofte på vinteren når det er tørt inne, at parkettgulvet er sårbart. Tilfør derfor fuktighet/vanndamp i huset. 


Slik Legger Du Parkett (Detaljert):

Fuktsperre:

For å unngå fuktvandring som kan skade parketten, må underlaget tettes med fuktsperre. Spesielt viktig på betonggulv, men også viktig med gulvvarme som vannbåren varme i trebjelkelag. Bruk en 0,2mm fukt- og aldringsbestandig polyetylenfolie for å stenge fukt under parketten. Folien skal overlappes med 20cm og tapes i skjøtene. Det finnes også underlag der folie er integrert i parkettunderlaget. Jeg anbefaler ullpapp over fuktsperre der det er gulvvarme. Ullpapp isolerer mindre for varmen i undergulvet. Om du har vannbåren gulvvarme i spaltegulv eller spongulv, kan det være lurt å belegge gulvet med en 6mm tynn gipsplate over spon/spaltegulvet før du legger fuktsperre og ullpapp. Gipsen vil føre til en jevnere fordeling av gulvvarmen, og et bedre og jevnere underlag for parketten.



Retning:

Treet beveger seg mest i bredden, og derfor bør du legge bordene med rommets lengderetning. Spesielt viktig er dette i lange og smale rom. Det peneste er å legge parketten parallellt med innfallende lys.



Bevegelsesfuge:

Tre beveger seg med vekslende luftfuktighet. Jeg anbefaler 10-15mm avstand mellom parketten og veggen. Husk å kjøpe parkettlister som er laget for denne avstanden, og som tar høyde for bevegelse i gulvet.
Avstanden holdes med kiler rundt hele for å holde parketten på plass mens du legger gulvet. Når du har lagt gulvet ferdig, fjernes kilene. Fugen inn mot vegg dekkes deretter med riktige lister (bør være 20mm brede). Det skal være bevegelsesfuge inn mot vegg, rundt rør, mot trapp, peisbeskyttelse, steingulv o.s.v.


 ,

Selve Parkettmonteringen:

Hvis rommet har monterte dørlister, start her. Parketten skal tres innunder dørlisten for å unngå ekstra belistning. Legg første planke inntil veggen og dørlisten, og skjær til (gjerne med multikutter). Det er umulig å legge siste bord innunder dørlisten samtidig som det skal tres inn på nest siste bord sin fjær. Hvis rommet IKKE har monterte dørlister, starter du i den delen av rommet som er mest praktisk.

Første bordlengde legges med notsiden mot veggen. Den rettes opp med kiler på kort- og langsiden. Er veggen veldig skjev og ujevn, må første parkettbord sages/høvles på langs så parkettbordet følger veggen mest mulig. Starter leggingen skjevt, vil hele gulvet bli skjevt i forhold til veggene. Et rett parkettbord mot en ujevn vegg, kan også gi glipper som er bredere enn det gulvlisten dekker.

Det er lettest å legge andre bordlengde samtidig med første bordlengde for å unngå at parketten sklir fra hverandre lenger bort på første rad. Begynn derfor med full lengde på første rad. Kutt deretter andre bordlengde slik at den blir halvparten av første, og slå den sammen med den første bordlengden. Så legger du neste bord på første rad, for så å legge andre bordlengde på andre rad.

Fra rad tre, kan de siste bordene på parkettlengden være kortere. Spre skjøtene mest mulig, slik at de ikke samler seg og gir svake områder. I de fleste større rom kan det som er for mye til lengde nummer en, brukes i starten på  neste lengde.
Bruk en slagkloss, og bank først forsiktig for å feste bordet. Bank hardere etterhvert. Husk at det er egne slagklosser til parkett. Den bør være ca 60cm bred slik at kraften i slaget blir fordelt. VIKTIG: Slagklossen skal ligge ytterst på fjæren når en slår, ikke legges på selve fjæren. Om er gjør dette feil vil parketten få små krakeleringer i treet, som på sikt vil gjøre at parketten fliser seg mer og mer opp. Dette er dessverre en klassisk feil som mange begår.

Parketten kuttes med håndsag eller kappsag. Nå legges parketten med skjøteoverlapper på minimum 30cm.

Tilpass siste parkettbord i rommet: Legg nest siste parkettbord løst rett oppå bordet som er montert, med notsiden mot deg. Bruk et nytt bord til mal, og legg dette inntil veggen. Også dette med notsiden mot deg. Merk av på bordet under hvor parkettbordet som er lagt inntil veggen ender. Mål opp avstanden med tommestokk og sett tydelig strek med blyant. Sag på langs her, og du har akkurat den bredden som dekker siste felt i rommet. Notsiden trykkes lett ned mot fjærsiden fra siste hele parkettbord.

Verktøy til parkettlegging:

Underlag, baksmelle, brekkjern, slagkloss, kiler, blyant, kniv, hammer, tommestokk, kappsag, sirkelsag, elektrisk høvel.