Uansett valg av sortering, så krever naturmaterialer som tre en installatør med et møysommelig øye. Det anbefales at man sammen med montøren går gjennom 2-3 pakker, for å avklare forventninger til sluttresultat.

Normal mengde kapp/svinn er 7% - men det kan være betydelig høyere om forventingene/ ønskene til et distinkt uttrykk er store. Tre er et naturmateriale som tross alt inneholder kvist og naturlige variasjoner. Dette gjelder uavhengig av produsent.

Dette bilde viser hvordan et gulv kan se ut i Superrustikk sortering

Superrustikk (Røff) sortering

Superrustikk gir et grovt og røft utrykk med kvist i alle størrelser. Superrustikk har i tillegg fylte sprekkdannelser som gjør at det grove uttrykket forsterkes ytterligere.

Superrustikk i denne utgaven er en eksklusiv sortering som foretrekkes i rustikke hytter og loftsleiligheter hvor naturen så til de grader skal «tas inn». Superrustikk (røff) sortering inneholder yteved, som er de lysere partiene i trestammen, som fremhever eikens naturlige «spill».

Dette bilde viser hvordan et gulv kan se ut i Rustikk sortering

Rustikk (Normal) sortering

Rustikk er den normale sorteringen på parkett, eller gjennomsnittet av hva man kan forvente av ekte tre. Rustikk har en normal mengde kvist, både i størrelse og antall/ omfang.

Kan inneholde små, fylte sprekkdannelser. Rustikk (normal) sortering inneholder yteved, som er de lysere partiene i trestammen, som fremhever eikens naturlige «spill».

Dette bilde viser hvordan et gulv kan se ut i Natur sortering

Natur (Mindre kvist) sortering

Natur er en sortering med lite kvist og jevnere overflate. Natur sortering inneholder ingen små, fylte sprekkdannelser slik rustikk (normal) sortering kan inneholde.

I dag så er dette den reneste sorteringen, som fortsatt har god tilgang i råvaremarkedet. Natur sortering inneholder yteved, som er de lysere partiene i trestammen, som fremhever eikens naturlige «spill».

Dette bilde viser hvordan et gulv kan se ut i Natur Plus sortering

Natur Plus (Svært lite kvist) sortering

Natur Plus er en sortering med svært lite kvist, jevn overflate og inneholder ingen yteved.

Dette er den fineste sorteringen, men det kan være vanskelig tilgang i råvaremarkedet.

Bilde parkettgulv med yteved

Hva er yteved

I alle sorteringer (Natur, Rustikk og Superrustikk) vil det også være tillatt med yteved i varierende grad. Yteved er en lysere ved ytterst i trestrammen, da veden er yngre enn den innerste veden.

Dette er en helt naturlig del av eika.

hva er yteved. se bilde her
Bilde av yteved i en trestamme